Merhabalar bu yazımda sizlerle Storage Cluster ve Storage DRS konuşmak istiyorum.
Cluster yapısı aslında performansı, kapasiteyi ve güvenilirliği arttırmak için birlikte çalışan iki veya daha fazla Storage Server’ın birarada kullanılmasıdır. Cluster yapısı bizim için iş yüklerini(workloads) her sunucuya dağıtır ve sunucular arasındaki transferi yönetir. Cluster yapısı sayesinde dosyalar fiziksel konumundan bağımsız olarak herhangi bir sunucudan tüm dosyalara erişim sağlar. Ek olarak bir Datastore cluster içerisinde 32 adet Datastore bulunabilir.
Öncelikle DRS kavramından bahsetmek istiyorum. DRS( Distributed Resource Scheduler), temelde yüklerin efektif şekilde dağıtımında bize yardımcı olur. Fiziksel sunucular arasında sanal makinaların oluşturduğu CPU ve Memory gibi donanımsal kaynakların yük dağılımlarını gerçekleştirerek, sunucuların kaynak kullanımlarını dengeler. Ancak sanal makinaların performansını doğrudan etkileyen bazı önemli parametreleri dengeleyemez. İşte tam bu noktada Storage DRS devreye girer ve bu önemli parametleri, yani diske erişim sürelerini (IO latency) ve sanal makinelerin bulunmuş olduğu Datastore’ların kapasitelerini dengeleme işlemi gerçekleştirir.
Storage DRS sanal makineler ve Datastore’ların yaptıkları IO ve kapasite değişimlerini düzenli olarak izler. Gerekli olduğu durumlarda da sanal makinelerin vmdk disklerini daha uygun bir Datastore’a taşır. Bu taşıma işlemini de Storage VMotion ile gerçekleştirir.
Storage DRS bize ne fayda sağladı ?
Tamam Storage DRS kullanalım ama ya kullanmasaydık ? İşte o zaman bizim Datastore’ların boş alanlarını ve latency değerlerini sürekli olarak kontrol etmemiz gerekirdi. Ayrıca dolu olan Datastore alanlarından, boş alanlara yükü dengelemek adına sanal makineleri taşıma işlemini de manuel olarak yapmamız gerekecekti. Bu sayede Storage DRS günlük operasyon yükünü mümkün olduğunca azaltır.
Storage DRS Kurulumu yaparken bilinmesi gerekenler:
Storage DRS kurulumu yaparken bazı önemli farkları bilmek adına terimlere değinmek istiyorum.

- Her şeyden önce, Storage DRS’i aktif eder etmez bir sonuç beklemeyin. Çünkü Storage DRS’in etkin bir şekilde çalışabilmesi için belli bir süre veri toplaması gerekmektedir.
- Storage DRS’de sadece anti-affinty kuralı tanımlayabiliriz.

IO Latency seçeneğinde ise Datastore’un IO latency değerinin kaç ms olması gerektiğini belirtiriz ki bu değerin üzerine çıkıldığında Storage DRS bir aksiyon alsın.