Sunucu Sanallaştırma
Merhaba bugün sizlere VMware’ın sanallaştırma dünyasından ve sunucu sanallaştırmadan bahsedeceğim.
Öncelikle sunucu sanallaştırmadan bahsedeceğim peki ya sunucu nedir? Sunucu yani serverlar en temelde büyük işleri yapabilen yüksek güçte bilgisayarlar olarak adlandırılabilir. Büyük işleri yapabilmek demek tabi ki de bir maliyet gerektireceğinden bir sunucu sahibi olmak da oldukça maliyetli. Ayrıca yüksek güçte bir maliyet ödeyip en kritik işlemlerimizi yaptırdığımız sunucumuzun da hem ayakta kalması hem de bize tüm gücüyle çalışmasını bekleriz. Ancak sanallaştırma teknolojisini kullanmadan önce biz farklı işletim sistemi ihtiyaçlarımız için farklı sunucular almalıydık ve bu çok fazla maliyet gerektiriyor aynı zamanda kaynaklarımızın atıl (kullanılmayan) kısımları olmasına yol açıyordu. Server Sanallaştırması ile biz artık tek bir fiziksel sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi çalıştırabiliyor aynı zamanda üzerinde binlerce sanal makine koşturabiliyoruz.
Sanallaştırmanın Avantajları:
- Birden fazla işletim sistemini aynı donanımlar üzerinde çalıştırabilme.
- Virüs riski olan dosyaları asıl makineyi ve işletim sistemini riske atmadan çalıştırabilme.
- Yeni yazılımları, güncellemeleri ve entegrasyonları asıl sistemi riske atmadan deneme şansı.
- Kişisel bulut bilgisayarlar oluşturmak.
- Sunucu için yedekleme ortamı oluşturmak.
- Eski donanımları daha verimli kullanabilme.
- Sunucu ayağında enerji tasarrufu.
- Bir sunucuyu çoklu sunuculara bölebilme.
- Uygulama ve yazılımları izole hale getirebilmek.

VMware ESXi doğrudan fiziksel bir sunucuya yüklenir ve bare-metal hypervisor’dur. Hypervisor fiziksel server ve sanal makinalar arasında bulunan sanallaştırma imkanı sağlayan katmanın genel adıdır. İşte VMware’da bu işi ESXi yapmaktadır. Altında bulunan kaynaklara doğrudan erişim ve denetim yapabilir. Ayrıca maliyetleri düşürmek ve daha verimli sistemler oluşturmak adına mimarilerde vazgeçilmez bir yeri vardır. Resimde görünen Vmware Virtualization Layer da aslında ESXi’ın bizzat kendisidir.

Sunucunuzda “VMware Esxi” cd sürücüsünden önyükleme yapıp “Installer” işlemini başlattığınız anda ESXi ‘ı bize hatırlatan Sarı ekranı gelecektir.
Fiziksel Sunucunuzun konsol ekranında karışınıza ESXi’ın arayüzü gelecektir. Buradan IP, Network, Keyboard gibi temel ayarları yapabiliyoruz. Yapılara biraz giriş olmasını istedim umarım faydası olmuştur. İyi çalışmalar dilerim.