
Merhaba, bugün sizlere VMware dünyasının risk yöneticilerinden bir tanesi olan VROPS yani vRealize Operations Manager ürününden bahsetmek istiyorum. VROPS ürünü temel anlamda mevcut sistem yapınızdaki tüm kaynakları analiz eder. Sistem kaynaklarını ne kadar kullandığınızı belirler ve bu sayede olası problemelerin önüne geçmenizi sağlar. VROPS ürününde benim dikkatimi çeken en önemli özelliklerden birisi sanal sunucuların kaynak kullanımı ve kaynak planlamasını yaparken atıl (kullanılmayan) kaynaklarıda raporlaması ve belirlenmesini sağlamasıdır. Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi sanallaştırmanın sistem dünyasına kattığı en büyük artılardan biri olan atıl kaynak bırakmayıp, sistemin tam kapasiteyle çalışması hareketini VMware sanal dünyada da gözlemleyerek tüm sanal sunucuların kaynak kullanımını VROPS ile raporlama imkanı sunuyor. Bu VROPS’un esas işi için sadece araç nitelikte çünkü tüm bu raporlanacak sistem verilerinin esas amacı oluşacak olan performans problemlerinin önüne geçmek.

Peki VROPS bunları nasıl sağlıyor ?
vRealize Operations Manager ürünü sisteminizde bulunan VMware vCenter Server ürünü ile haberleşerek incelemek, veri toplamak istediğiniz tüm vCenter Server Component’leri olan vSphere metrics, vCenter server metrics, virtual machine metrics, host system metrics, resource pool metrics, datastore metrics dahil olmak üzere bir çok component’den özel metrikler toplamaya başlar. Yakşalık 1400 metiriği içerisinde barındıran VROPS yalnızca sanal makineler için CPU kullanımı, memory, datastore, disk, virtual disk, guest file system, network, power, disk space, storage için veriler toplarken her birini de 30 ile 50 arasında detaylandırarak yüzlerce metriğe ulaşır. CPU için; CPU|Host demand for aggregation, CPU|Demand (ms), CPU|Demand (%), CPU|Usage (%), CPU|Usage (MHz) CPU|System (ms) bunlardan yalnızca birkaçı.
Metrikler nasıl işlenir ?
vRealize Operations Manager yapınızda bulunan tüm metriklerin tam geçmişini 12 saatte bir çeker. Daha sonrasında bu verileri 8 farklı algoritma kullanarak alt ve üst eşik değerlerini çıkararak analiz eder. Analiz ettiği verileri farklı amaçlar için kullanabilrsiniz. Örneğin size mevcut bulduğu değerler ile geçmiş değerleri kıyaslayarak bir anormallik rozet puanı da çıkartabilir, gelecek tahmini için bir raporda. Api kolları ile de VROPS’un kullandığı metrikleri değerleri ile birlikte görebilirsiniz.