
Merhaba bu yazımda sizlerle VMware Validated Design (VVD) özelinde vRealize Operations Manager yani VROPS konuşmak istiyorum. 3 serilik bir yazı dizisi olacak ve sonunda bu konu hakkında ki tüm teknik detaylara hakim olmuş olacağız. İyi okumalar dilerim 😊
vRealize Operations ürününü daha önceki yazılarımda sizlere bahsetmiştim ancak VVD pek aşina olunan bir tasarım değil. Bu nedenle ilk olarak VVD’den bahsedeceğim daha sonra da VROPS’un bahsetmediğim teknik detaylarıyla da bu yazı dizisinde karşılaşacaksınız.
VMWARE VALIDATED DESIGN?
Bir veri merkezimiz olduğunu hayal edelim ve bu veri merkezimizin Software Design Data Center olarak tasarlanmasını istiyoruz. Bu şu demek oluyor: Data Center’ımız için sanallaştırmanın sağladığı tüm avantajları veri merkezimizde bulunan donanımsal cihazlarda kullanmak. İşte bu hiç kolay bir durum değil aslında. VMware Validated Design tam bu noktada devreye giriyor ve Data Centerımız da SDDC implementasyonu için compute, storage, network ve management’ı kapsayan bir çözüm olarak sahneye çıkıyor. Bu implementasyonu da hazır planlar olarak literature geçen “blueprint” yapıları ile gerçekleştiriyor.
VVD’nin en büyük artılarından bir tanesi tek bir ürüne bağlı veya bir amaca odaklanan Referans Modelerinin aksine, SDDC’de bulunan birçok senaryoyu içermesi ve çok sayıda ürüne full stack bir yaklaşımda bulunmasıdır. Full stack yapısı da şu anda içerisinde 13 farklı VMware ürününü bulundurmaktadır. Bu ürünler VMware Cloud Builder, ESXi, vSAN, vRealize Operations Manager, vRealize Automation gibi en çok bilinen VMware ürünleridir. VVD VMware tarafından tüm componentlerin ve versiyonların birlikte çalışmasını, scale edilmesini ve beklendiği gibi çalışmasını sağlamak için test edilmiştir. Güncellemeler için optimize edilmiş olması da VVD tasarımında sizin için çıkacak yeni ürünler ve güncellemelerin kullanılabilir olmasını sağlar.
Unutulmaması gereken bir hususta, mevcut ortamınız zaten SDDC tasarımında ise VMware Validated Design kullanamazsınız. Tüm yapı üzerinde sıfırdan anahtar teslim bir kurulum yaptığından yalnızca ilk kurulumlarda VVD kullanılabilir. Ve en can alıcı nokta da tüm Data Center’ın SDDC tasarımını normal şartlarda aylarca zamanda bitirirken, VVD ile yalnızca birkaç haftada tüm Enterprise-Class bir Private Cloud’u ayağa kaldırmış oluyoruz.
VVD tasarımında mevcut ortamı gerekli şartlara getirdiğimizde geriye kalan tek şey kurulumların bitmesini beklemek oluyor ve neyin nasıl olacağını, nerede sorun yaşanacağını da biliyor oluyorsunuz. Örneğin mevcut demo ortamımda VVD kurulumu denerken hata senaryoları oluşturuyorum ve beklediğim sonuçların aynıları ile karşılaşıyorum. Yani VVD’nin sürprizlere açık olmadığı ve yaptığınız tasarımda her şey den emin olmanız oldukça güven verici.
Umarım aklınızda VMware Validated Design hakkında bir fikir oluşmuştur. Artık VVD özelinde vRealize Operations Manager ürünü ile devam edeceğiz. Yeni yazımda görüşmek dileğiyle.