Disaster Recovery ve VMware Site Recovery Manager

30302204032131020033icon-prod-cld-disaster-recovery-rgb-400px 1.png

Merhabalar, bugün sizlere Disaster Recovery’nin ne olduğundan ve VMware Site Recovery Manager ürününden kısaca bahsetmek istiyorum. Öncelikle,

Mevcut sistemlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışması için birçok emek veriyoruz ve tabi ki de sistemlerimizin istediğimiz şekilde çalışmasını isteriz. Ancak her ne kadar olması gerekeni yapsak da elimizde olmayan durumlar gerçekleşebilir. Deprem, sel, yangın gibi doğal afet ve felaket durumlarında bizim farklı planlara sahip olmamız gerekiyor. İşte Disaster Recovery’de tam bu durumlarda sistemimizi kurtarmak, çalışmaya devam etmesini sağlamak ve kesinti yaşamamak adına geliştirilen planlar bütünüdür. VMware dünyasında Disaster Recovery dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Site Recovery Manager (SRM) ürünüdür. Site Recovery Manager ürününün ne olduğuna ve nasıl çalıştığına kısaca bir bakalım.

Disaster anı beklenmedik durumlar için beklenen senaryomuzun işlemesi durumudur. Basit bir şekilde sanal makinelerinizin başka bir Site’da çalışmasını sağlayabilirsiniz ama bu hangi sanal makinenin hangi sırada hangi vlan üzerinde hangi trafic’te çalışacağı gibi birçok durumun belirlenmesi gerektiği bir konu. İşte bu noktada VMware’in SRM ürünü sayesinde gereken tüm işlemleri otomatik olarak gerçekleştirmeniz sağlanıyor ve en güzel yanı bunu test etme imkanı sunuyor olması.

SRM sayesinde sanal makinelerinizi felaket anında başka bir lokasyonda başlatırken sıralama ayarlayabilirsiniz bu size kurtarma önceliği imkanı sunar. SRM ürünü sanal makine verilerini ikinci bir Site’a kopyalamak için üçüncü parti bir replication ürünü ya da vSphere Replication kullanır. Kısaca bilginiz olması açısından vSphere Replication ise; Mevcut sanal makinenizi aynı vCenter Server üzerinde bulunan ya da farklı vCenter Server’da ki sanal makineyi farklı bir datastore’a replike etmenizi (aynı veriyi yazmanızı) sağlayan bir üründür.

VMware Site Recovery Manager hakkında bilmeniz gereken önemli bir nokta da aslında SRM’in vSphere’dan ayrı bir ürün olduğu ve web client eklentisinin mevcut olduğudur. Başlarda eklenti kurulumu manuel iken şu anda otomatik olarak gerçekleşmektedir.

Contact Me