VMware vSphere ve vCenter Nedir?

309352455424404282760_7VWFAeJXfvbSY3tT.webp

Merhaba bugün sizlere daha önceden bahsetmiş olduğum VMware ESXi yapısının olmazsa olmazlarından biri olan VMware vSphere ve vCenter’dan bahsetmek istiyorum. Amacım birazda VMware’ın nasıl sanallaştırdığını ve sanallaştırdıktan sonra ortamları yönetmede nasıl kolaylıklar sağladığını sizlerle paylaşmak.

VMware, bulut ve sanallaştırma mevzuları işin içine girince vSphere adını duymamak neredeyse imkansız. Bunun sebebi bana kalırsa vSphere’ın sanal makine altyapısını yönetmek için eksiksiz bir platform görevi görüyor olmasıdır. VMware vSphere, bulut işletim sistemi veya sanallaştırılmış veri merkezi platformu olarak da adlandırılır. IT departmanlarının uygulama iş yüklerini en uygun maliyetli bilgi işlem kaynağına verimli bir şekilde yerleştirmelerini sağlar. Birde vSphere Client var ve birbirine karıştırmayalım. vSphere Client ESXi sunucuyu yönetmek için bilgisayarınıza kurabileceğiniz hatta web üzerinden de erişebileceğiniz bir yönetim ve izleme ekranı. Yazımın başından beri bahsettiğim vSphere ise birçok şeyi kapsayan yazılım paketinin kendisidir.

vSphere yazılım paketinin temeline bakacak olursak da iki temel bileşenden oluşur. Bunlar VMware ESXi ve VMware vCenter Server. ESXi’ın ne olduğunu daha önceki yazılarımda yazmıştım temel anlamda bir hypervisor’dü peki ya vCenter ?

vCenter windows server ya da linux server uzerine kurulur. vCenter ESXi hostları ve sanal makinelerin yönetiminin merkezden yani bir elden yapılmasına olanak sağlar, her şey derli toplu yönetilir. vCenter erişebildiği sanal makineleri kolaylıkla kopyalayıp çoğaltabilir (Clone). Bu açıdan vCenter vSphere ‘ in başka bir önemli parçasıdır. Aynı zamanda vCenter Server öncelikle vSphere için tasarlanmıştır.

 

Konuyu özetleyecek olursam. Resimden de anlaşılacağı üzere Fiziksel Sunucu üzerine ESXi kuruluyor. ESXi Server üzerinde sanal makineler barındırıyor ve vCenter Server’da ESXi Server üzerindeki bir Windows sanal makine üzerine kuruluyor. Aynı zamanda mevcut laptopumuz üzerinden vSphere client ile ESXi Server’a bağlanarak sunucu yönetilebilir. Ayrıca vCenter Sunucuya bağlanarak sanal makinelerin kaynak kullanımları ve çoklu ortam yönetimi gerçekleştirilebiliriz.

Contact Me